Kommentaren av Rysslands Ambassad i Sverige i samband med den svenske statsministerns senaste uttalanden i riksdagen och sociala medier

Kommentaren av Rysslands Ambassad i Sverige i samband med den svenske statsministerns senaste uttalanden i riksdagen och sociala medier

Det var med uppmärksamhet som vi tog del av innehållet i den svenska regeringens första EU-deklaration, som statsminister Stefan Löfven offentliggjort den 13 november under partiledardebatten i riksdagen.
Vi är oroade över det faktum att på tal om Europeiska Unionens framgångar under de senaste åren omnämnde Sveriges regeringschef ”sanktionerna mot Ryssland” bland de ”goda exemplen” av EU:s utrikespolitiska ”segrar”.
För det första skulle vi vilja påminna den ärade svenske statsministern att det är endast FN:s säkerhetsråd som är i stånd att besluta om att införa internationella sanktioner mot någon stat.
För det andra kommer Stefan Löfvens tes att knappast få enhälliga applåder från hela EU eftersom flera av dess medlemsländer redan har insett att de antiryska sanktionerna är ett tveeggat svärd som hugger såväl Ryssland som Väst.
Sådana slutsatser bekräftas av auktoritativa experter, till exempel, i forskningsrapporten ”Friendly Fire: the Trade Impact of the Russia Sanctions and Counter-Sanctions” publicerad i tidskriften ”Economic Policy” av ekonom Julian Hinz från Institutet för världsekonomi i Kiel och hans kollega Matthieu Crozet från Lingshans universitet.
Enligt forskningsresultaten förlorar västländerna åtminstone 1,8 miljarder USD per månad på grund av sanktionsbegränsningarna, och 92 procent av förlusterna axlas just av Europeiska Unionen. Det främsta offret av politikernas envishet är näringslivet, inklusive svenska företag som traditionellt är intresserade av samarbetet med Ryssland.
Vi anser att den svenska ledningen borde för länge sedan ha slutat hylla de antiryska sanktionerna och på allvar börjat fundera på att lyfta dem.
Dessutom bör Sveriges regering avstå från att använda den ryska faktorn i den svenska inrikespolitiska kampen genom att skrämma väljarkåren – precis som herr Löfven försökte göra på sin Facebook-sida – med varningarna för att partierna ”med en tvivelaktig inställning till det ryska intresset” kan komma till makten i Sverige.
Det är ju oklart vad menar Sveriges premiär vilken bör bygga broar med sin stora granne istället för att gjuta oljan på en värdelös eld av ovänskap med Moskvas politik.

Russian Foreign Ministry – МИД России

2019

Post Author: rurik