19 april Internationella påsktraditioner i matlaget “Samvaro runt samovaren”

Matlaget “Samvaro runt samovaren” från föreningen “Vi pratar ryska” (Karlstad) fick smaka på påskmat från olika länder och kulturer den 19 april. Traditionella påskbrödet kolitj känner alla ryssar och ukrainare till, och även folk i Estland och Moldavien gillar det. På bordet fanns en italiensk kolitj pannetone och en till från ett norskt bageri. Färskoststårtan paskha av hemgjord kvarg fanns färdig och lagades på plats. Paskhan gör man i en speciell pyramidform med bokstäver på sidan.

Bland matlagets gäster fanns ryssar, ukrainare, svenskar, belaryss, fransman, basjkir och mari-el. De fick smaka också på finsk (memma), norsk (“Kvikk lunsj” och apelsiner) och svensk (sill och Janssons frestelse) påskmat.

Nästa gång träffs matlaget den 12 maj för att laga mat från Belarus. Välkommen!

“Vi pratar ryska” är en internationell förening som är öppen för alla rysktalande. Vi talar även svenska!

Foto: Elena Strömberg

Irina Persson berättar
Paskha
Målar, eller plastar in ägg enligt ukrainsk tradition (pisanka)
Ukrainsk docka var med.

Post Author: rurik