20200509 ”Det odödliga regementets” tåget i Stockholm – PÅ DISTANS!

Foto Jesus Rejna Karvajal, 2019

Det odödliga regementet är en folkrörelse vars huvuduppgift är att bevara minnet av de sovjetiska soldater som stred mot nazisterna under Andra världskriget i vad som i de forna sovjetrepublikerna kallas det Stora fosterländska kriget.

Det är ett ideellt och politiskt obundet initiativ som alla kan medverka i oavsett religion, nationalitet eller politisk åsikt.

Den största förenande faktorn för rörelsens deltagare är hågkomsten av släktingar och vänner som stred på Sovjetunionens sida mot nazismen, men naturligtvis är alla fredsanhängare välkomna att hedra minnet av de som deltog i kampen.

Rörelsen Det odödliga regementet startade i Sibirien 2011 och redan 2014 genomfördes det första evenemanget utomlands, varefter det spridit sig snabbt – 2019 genomfördes tåg i hela 115 länder! Det första i Sverige hölls 2016.

Den 8:e maj 1945 kapitulerade Nazityskland i Berlin men då det redan hade hunnit bli den 9:e maj i Moskva, har Segerdagen traditionellt firats på detta datum i Ryssland och andra forna sovjetrepubliker, och det är av denna anledning som Det odödliga regementet genomför sina tåg på eller i anslutning till detta datum.

Totalt dog omkring 72 miljoner människor under det brutala kriget, varav mer än en tredjedel, cirka 27 miljoner, var sovjetiska medborgare.

Välkomna att ta del i ”Det odödliga regementets” tåget i Stockholm på distans! Ingen polistillstånd för att anordna tåget på Stockholms gatorna! #stannahemma

Koordinator Lioudmila Siegel

073 726 63 90

Ingen är bortglömd, ingenting är glömt!

Post Author: rurik