2019-04-27 Teaterfestival: Konst om Ondska

Teater Albatross har under flera år samarbetat med ryska och vitryska kulturutövare och institutioner. Vi har bland annat gjort researchresor och samarbetat med Memorial och Judiska muséet i Moskva.

I april 2018 hade vi premiär med föreställningen 1917 – När klockorna stannade, som handlar om de drömmar om politisk och konstnärlig frihet som var så starka vid tiden för den ryska revolutionen och hur dessa senare krossades. Föreställningen har hyllats för sitt poetiska tilltal och för sin konstnärliga och fantasifulla scenografi. Premiären ägde rum i Smolensk och fick stående ovationer. Sedan dess har pjäsen spelats med stor framgång i Göteborg och i Stockholm. I maj 2019 turnerar den till Minsk och till Vitebsk. Se en liten film från ett samtal med journalisten Ulrika Knutson om föreställningen!

Teaterfestival: Konst om Ondska

Den 27-28 april hålls en stor internationell teaterfestival på vår bas, Tokalynga Teaterakademi, i Halland. Under festivalen kommer flera av föreställningarna att ges på ryska!

En berömd armenisk skådespelare från Jerevans dramatiska teater, Robert Akopyan, spelar sin föreställning Lyssna Mina Damer och Herrar. 2007 tilldelades Akopyan det årliga hederspriset för konstnärer i Armenien. Hans föreställning handlar om folkmordet på armenier och ges på ryska med svensk översättning. Dessutom medverkar en armenisk kulturgrupp, Manana Center, i samtal på ryska med svensk översättning.

Under festivalen kommer två av Teater Albatross föreställningar, 1917 – När klockorna stannade och I Skuggan av Hatet växer Blommor att spelas på svenska med direktöversättning i mikrofon till ryska. För mer information om festivalen, besök vår hemsida: www.teateralbatross.se/festivaler/

Gästspel i Stockholm

Den som inte har möjlighet att ta sig till Tokalynga Teaterakademi kan se Robert Akopyans föreställning i Stockholm den 30 april och 1 maj! Då spelar Robert Jakobsson (Akopyan) från Armenien och Robert Jakobsson från Teater Albatross tillsammans sina föreställningar på aliasTEATERN i Stockholm.

För mer information om evenemanget, se Kulturbiljetter eller evenemanget på Facebook!

Post Author: admin