Den 22 augusti firar Ryssland ryska federationens flaggdag.

Den 22 augusti firar Ryssland ryska federationens flaggdag. 350 år har gått sedan det första omnämnandet av den trefärgade bannern i dekretet av tsaren Alexei Mikhailovich från 1669.
I slutet av 17 – 18-talet. den trefältiga vitblå-röda flaggan var militär. Den personliga standarden för Peter I (”flaggan från tsaren i Moskva”) var vitblå-röd med en guldörn i mitten.
Fram till 1858 hade Ryssland bara vapenskölden och hymnen, men det fanns ingen officiell statsflagga. I juni 1858 godkände Alexander II den svart-gul-vita flaggan.
Februarirevolutionen 1917 ägde rum under den röda banan, men den statliga provisoriska regeringen lämnade en trefelts flagga. Den 8 april 1918 godkände dekretet från den allryska centrala verkställande kommittén “På den ryska republikens flagga” den röda flaggan som den nationella flaggan.
Efter segern i det stora patriotiska kriget 1941-1945. det beslutades att “komma undan” från monotonin i unionsrepublikernas flaggor, desto mer eftersom det nästan var omöjligt att säga upp sina namn på stora avstånd i hörnet av banners. En original teknik som inte uppfylldes tidigare hittades: 1/4 eller 1/3 av flaggens röda fält introducerade ränder av nationella färger.
Den 9 januari 1945 kompletterades Ryska SFSR:s röda flagga med en blå rand längs polen.
1991 krävde bildandet av en ny stat – Ryssland – en förändring av statsflaggan. Den 22 augusti samma år beslutade den extraordinära sessionen för den högsta sovjet i RSFSR “att betrakta Rysslands historiska flagga – en trasa av lika horisontella vita, azurblå och rödband – den ryska federationens officiella flagga.”
Presidentdekret 1993-1994 Denna flaggs status som en statlig symbol bestämdes också; färgerna tydades tydligt: ​​vit-blå-röd (istället: vit, azurblå, skarlakansröd)
Ryska federationens nationella flaggdag, eller ryska flaggdagen, har firats den 22 augusti i hela landet sedan 1994.

Källa

 

Post Author: rurik