SIOS kvinnokommitté firar internationella kvinnodagen

Kvinnodagen 8 mars, eller internationella kvinnodagen som den också kallas, har en historia som sträcker sig över ett sekel tillbaka. Syftet med dagen är att fokusera på kvinnors rättigheter och kampen för jämlikhet mellan könen.

SIOS kvinnokommitté bildades på internationella kvinnodagen den 8 mars 1992. I år bestämde styrelsen fira dagen med en gemensam kväll med föreläsningar, mingel och musik. 53 kvinnor från olika kvinnoföreningar har deltagit i firande den 4 mars på Midsommargården. Kvinnor har fått var sin ros av Bojan Bristina (organisationssekreterare för Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige).

Zekiye Cansu har föreläst om mänskliga rättigheter och om Amnestys arbete i Sverige. Power Point presentation har gjort Gill Meng (från Hualian kvinnokommitté) för kvinnodagens historia under 1913-1914 perioden.  Vi har fått lite mer förståelse hur vi kvinnor har kämpat under detta sekel.

Zekiye Cansu tackas efter sin föreläsning

Kvinnokommitté styrelse medlemmar har berättat vidare om kvinnors kamp och prestationer inom olika områden, såsom politik, vetenskap, konst och litteratur. Men trots att mycket har uppnåtts sedan 1913 och 1914 återstår det fortfarande mycket arbete att göra för att uppnå fullständig jämlikhet mellan könen.

Mer om SIOS kvinnokommitté läs genom att klicka på länken.

Mars 2023

Tatiana Eliasson, text och foto

Hulya Sinemli, ordförande för SIOS kvinnokommitté

Post Author: rurik