Slaget vid Moskva

🇸🇪Under de fyra åren mellan Tysklands anfall på Sovjetunionen och undertecknandet av den tyska kapitulationen ägde många strider rum. Låt oss komma ihåg de fem mest betydelsefulla och avgörande striderna under det stora fosterländska kriget under de återstående dagarna fram till Segerdagen.

◾️

Slaget vid Moskva var en av de viktigaste under det stora fosterländska kriget. Röda armén lyckades motverka blixtkrigsplanen; genom heroiska ansträngningar från sovjetiska soldater drevs tyska enheter från huvudstaden. Vid Slaget vid Moskva visades ett aldrig tidigare skådat hjältemod.

◾️

I Slaget vid Moskva över 7 miljoner människor. Detta är fler människor än Berlin-operationen, som är inkluderad i Guinness rekordbok som den största striden under andra världskriget, och dessutom fler än fiendens styrkor på västfronten efter landningarna i Normandie.

◾️

Slaget vid Moskva utkämpades i två perioder: försvarsperioden (30 september – 4 december 1941) och anfallsperioden, som bestod av två faser: motoffensiven (5 december 1941 – 7 januari 1942) och den allmänna offensiven för Sovjetiska styrkor (7-10 januari – 20 april 1942).

◾️

Slaget vid Moskva var en vändpunkt på det psykologiska planet: tyskarna mötte ryssar, som inte gav sig till fånga och även sköt från en brinnande stridsvagn. Den tyska menigen A.Foltheimer skrev till sin fru i december 1941: “Det är helvete. Ryssarna vill inte lämna Moskva. De började anfalla. Varje timme får vi fruktansvärda nyheter. Jag ber dig att sluta skriva till mig om de siden- och gummistövlar jag lovade att ta med mig från Moskva. Förstå, jag dör, jag kommer att dö, jag känner det.”

◾️

Under Slaget vid Moskva fungerade tunnelbanan mer än bara som ett bombskydd. På “Kurskaya” -stationen var ett bibliotek och det fanns också butiker och frisörer. Under krigsåren föddes 217 barn i “Moskvas tunnelbanan”.

◾️

För att förvirra den tyska luftfarten under Slaget om Moskva fanns det ett dekret om mörkläggning. Vid hotet ett luftangrepp var det förbjudet mot att tända lamporna i lägenheterna. Förbudet var så strikt att patruller kunde skjuta glömska medborgares fönster för att påminna dem. Mörket var sådant att människor till och med gick på varandra på gatorna. I slutet av november 1941 fanns det till och med glöd-i-mörker-kort som kunde fästas på kläder. De kostade 1 rubel 60 kopek.

◾️

Före Slaget om Moskva utfördes arbete med kamouflage av särskilt viktiga byggnader i staden. För att desorientera fienden byggdes till och med falska stadsblock med en kombination av olika typer av stadsbyggnader. Konstgjorda gator byggdes på Röda torget, husväggar och svarta “fönsterhål” målades på Kremls väggar. Leninmausoleet kamouflerades som ett naturhus med gaveltak.

◾️

Under Slaget vid Moskva förlorade tyskarna över 400 000 människor, 1300 stridsvagnar, 2500 vapen, över 15 000 fordon och mycket annan teknik.

◾️

Under de svåraste dagarna, när tyskarna befann sig närmast till Moskva, registrerade sig över 100 000 personer i avdelningar av den nationella milisen och 250 000 moskoviter, mestadels kvinnor och tonåringar, grävde antistridsvagnsgravar.

◾️

Som ett resultat av motoffensiven i Moskva och den allmänna attacken trängdes den tyska armen tillbaka 100-250 km. Regionerna Tula, Ryazan och Moskva samt många andra distrikt i Kalinin, Smolensk och Orel-regionerna släpptes helt.

◾️

Medaljen ”För försvaret av Moskva” instiftades efter ett direktiv från Högsta Sovjets presidium den 1 maj 1944. Fram till 1 januari 1995 har omkring 1 028 600 personer blivit tilldelade.и ещё 4

Post Author: rurik