Norska Dagny Sibblund: med hjälp av en fallskärm landat i den bakre enheten av den nazistiska armén.

Överst Nina Krymova, längst ner från vänster till höger Borgny Schanke, Oddny Johanssen och Dagny Sibblund. Bilden från Andra världskriget kommer från Magnus Hedmans arkiv.

I gruppen “Immortal Regiment” i WhatsApp fanns ett meddelande om förberedelsen av en TV-show om efterlevande till soldater i de allierade länderna med minnen av kampen mot nazismen. En sökning efter sådant i Sverige ledde mig till det sociala nätverket Facebook och till Magnus Hedman från Sverige. Magnus berättade om  sin släkting i Norge, Knut-Erik Sibblund.

Som ett resultat är här ett underbart foto av fyra kampvänner: Nina från den sovjetiska armén och norska partisanerna Borgny, Oddny och Dagny.

Knut-Erik berättade följande historia.

Dagny, kommunist, var patriot. Hon sprang med fallskärm på sig tillsammans med Trygve Eriksson i den bakre tyska enheten, bodde i uthus, och rapporterade till Murmansk om den nazistiska truppens rörelser.

Knut-Eriks far tillbringade tre år i ett koncentrationsläger på anklagelser om spioneri för Sovjetunionen. Han hade två bröder och en svärdotter, som alla gick till partisanerna för att slåss på Sovjetunionens sida. Hans fars bröder föll båda i strid, och hans svärdotter Dagny Sibblund var den första norska kvinnliga fallskärmsjägaren. Både far och svärdotter är länge sedan döda. Knut-Eriks mor hade också två bröder som var partisaner. En föll i strid, den andre överlevde kriget, men han är inte heller i livet.

Ljust minne av kämparnas kappf mot nazismen!

Hjärtliga tack vare Stefan Lindgren och Barbro Kjelkerud från Svenska-ryska vänskapsföreningen, liksom till Irina Persson från föreningen “Vi pratar ryska”, för deras omedelbara och effektiva hjälp och stöd i sökandet!

Post Author: rurik