«Sagostund på ryska» med sagoberättare Eugenia.

«Sagostund på ryska» med sagoberättare Eugenia. 

Stockholms bibliotekens projekt «Sagostund på olika språk». 

Jag heter Eugenia Pomortseva, jag är bibliotekarie och ordförande för föreningen “Russkij Klubb” i Nacka. Jag deltagit i projektet “Sagostund på olika språk” sedan augusti 2018 som startade på Internationella Biblioteket i Stockholm. Projektet övergick år 2020 till Fisksätra biblioteket i Nacka. Dessa träffar äger rum varje månad, föräldrar kommer med deras barn mellan 3 och 8 år för att delta i mina program. Vi läser sagor och diskuterar sedan innehållet, ritar, gör hantverk, pratar och fikar. Våra lässtunder hålls alltid i en mycket varm och vänlig atmosfär. Med tiden fler barn komma till mina “Sagostund på ryska” / “Vi läser sagor på ryska”, de fann intresse och hade roligt under dessa träffas, men framför allt är de engagerade i att kunna kommunicera med varandra på ryska.

Sagostund på Internationella bibliotek

Barnen har underbara föräldrar som strävar efter att bevara det ryska språket i familjen och väcka intresse hos sina barn till att lära sig modersmålet. Mina program bidrar till att bilda och stärka detta intresse bland barnen, vilket jag är oerhört glad över.

Under 2020 förändrades mycket i och med Coronaviruspandemin och våra träffar på biblioteket var tvungna att ställas in, dessutom stängdes även Internationella biblioteket ner för renovering.

Jag är dock mycket glad att meddela att vi på Fisksätra bibliotek har hittat en lösning ur en så svår situation som denna. Nu kommer jag istället att utföra mitt program en gång i månaden digitalt genom Youtube, detta gör det lättåtkomligt för alla intresserade att delta i “Sagostund på ryska”. I den senaste videon  framför jag verk med vinter och nyårs-teman, jag hoppas verkligen att våra ordinära träffar kommer att återupptas under 2021, men än så länge får jag önska er alla God Jul och Gott Nytt År.

Med vänliga hälsningar, sagoberättaren Eugenia.

Foto Irina Molnar

Post Author: rurik